Langs stien… Lydvandring af Elsebeth Jørgensen

Om Elsebeth Jørgensen

Billedkunstner, født 1970.
Uddannet fra det Kgl. Danske Kunstakademi, København, 1995-2002.

Elsebeth Jørgensen arbejder konceptuelt og stedsrelateret med installation og fotografi i et udvidet felt. Hendes værker er foto-, lyd-, tekst-, og filmmontager der har poetisk karakter og præsenteres i installationer som større rumlige montager.
Værkerne udvikles ofte stedsspecifikt og til forskellige typer offentlige rum, hvori der udover installation også indgår værkelementer som audiowalks, performative situationer som byvandringer, samtaler og filmscreenings samt bog- og webpublikationer.

Elsebeth Jørgensens projekter bygger på egen fotografisk dokumentation og lang tids research i bl.a. historiske arkiver. Hun iagttager arkivets narrative og æstetiske potentiale samt billeders erindringsbærende funktion i forhold til at udvikle nye montagefortællinger med egen dokumentation, bearbejdet indsamlet arkivstof og fiktionselementer.

I hendes værker rejses især spørgsmål til billedets betydning i forhold til hvordan stedshistorisk information og kollektiv hukommelse i lige så høj grad er hypotetisk og fiktionelt funderet som vores forestillinger om fremtiden. Hvordan der i historiske såvel som arkiviske og kunstneriske processer er involveret en del ambivalens og dilemmaer i forhold til selektion, systematisering, fortælling og det subjektive bliks betydning.

I Danmark har Elsebeth Jørgensen blandt andet udstillet på Museet for Samtidskunst (Roskilde), Overgaden – Institut for Samtidskunst (KBH), Den Frie Udstillingsbygning og Kunsthallen Charlottenborg (KBH) samt Århus Kunstbygning og AROS, Århus. I udlandet har hun bl.a. udstillet på Tate Modern, London (UK), Malmö Konsthal (Sverige), Bergen Kunsthal, Hordaland Kunstsenter, Bergen (Norge) Participants Inc. & Anthology Film Archives, New York (USA), Tallinn Kunsthal (Estland), Deveron Arts, Huntly (Skotland), Heidelberg Kunstverein, (Tyskland) og Athen Biennalen (Grækenland).
Hun har bl.a. modtaget Aage og Yelva Nimbs Hæderslegat, Statens Kunstfonds arbejdslegat, Kunstrådets Legat v. Talentudviklingspuljen for Unge Kunstnere, Akademirådets årlige hæderslegat samt stipendium i forbindelse med Hordaland Kunstsenters 35 jubilæumsår i 2011, Bergen, Norge. Elsebeth Jørgensen er desuden ansat som lektor i Billedkunst på Det Jyske Kunstakademi, Århus fra 2014-.

Mere information om Elsebeth Jørgensen: www.mappingmemory.net