Langs stien… Lydvandring af Elsebeth Jørgensen

Om “Langs Stien…”

”Langs Stien…” er et stedsrelateret værk af billedkunstner Elsebeth Jørgensen i form af lydvandring til et stisystem i Mygdals bakkelandskab i Vendsyssel og web: www.langsstien.dk

Produceret som del af ”Kunstruten mellem Bjergby og Mygdal” arrangeret af Kunstudvalget Bjergby-Mygdal Landsbyråd i samarbejde med bl.a. Hjørring Kommunes Kunstudvalg og Statens Kunstfond.

“Langs Stien…” er et poetisk og konceptuelt montageværk, der er udviklet til både et fysisk morænelandskab og til det virtuelle rum.
Værket kan enten opleves som lydvandring i et stisystem ved at gå en bestemt rute i Mygdals bakkelandskab i det nordvestlige Vendsyssel eller det kan opleves hvor som helst på digitalt udstyr.

Via www.langsstien.dk kan man downloade lydvandringen som 1 times digital Mp3 lydfil og tage den med sig ud i landskabet på eget lytteudstyr. ( Smartphone, Ipod, Ipad eller computer. )

Installer evt. på eget digitalt lytteudstyr FØR gåturens start da mobilsignal i bakkelandskabet ofte kan være svagt.
Bedst er at downloade lydfil via computer først og dernæst overføre den til lytteudstyret.
Det anbefales at opleve værket i høretelefoner.

Har man ikke eget udstyr, har Elsebeth Jørgensen desuden etableret nogle fysiske ”lyttestationer” i Bjergby og Mygdal i nærheden af ruten, hvorfra lydvandringen kan lånes med som digital lydfil i Ipod og høretelefoner.

På www.langsstien.dk findes også fotografier, billedmontager, kort, rutebeskrivelse og tekster.

Værket ”Langs Stien…” er baseret på Elsebeth Jørgensens research i Bjergby-Mygdal lokalhistoriske arkiv, hvorfra hun har indsamlet historisk information og sammenstillet dette med hendes egen fotografiske dokumentation og egne lydoptagelser i Mygdals stisystem fra flere arbejdsophold i Bjergby/Mygdal i 2010-11.

Lydværket indeholder et montagemanuskript med bearbejdet arkivmateriale og brudstykker fra dialoger. Desuden indgår fiktionsfragmenter af forfatter Henry David Thoreaus fortælling ”Om at vandre”, 1862 og ”En Vintervandring”,1843 samt fra Camillo Bruuns ”Fra Vendsyssel – Rejseindtryk og Optegnelser”, 1866. Dette optræder som elementer sat sammen med Elsebeth Jørgensens egne iagttagelser fra gåture i stisystemet og fra dialoger med folk, der enten er aktive i områdets lokalhistoriske forenings og i den lokale vandringskultur i Bjergby/Mygdal.

Manuskriptet, der er indtalt af forfatter Martin Glaz Serup, er sammenstillet med Elsebeth Jørgensens egne reallydsoptagelser fra stisystemet i Mygdal og bearbejdet naturlyde og musik af lyddesigner Tim Hinman, der også har produceret montagen med Elsebeth Jørgensen.

”Langs Stien…” følger stier i et historisk landskab, hvor stier krydser stier. Som lytter går man på både nye stier og på gamle stier, der er ved at forsvinde og som kun vedligeholdes i naturen via den vandrendes gang.
Lydvandringen foregår på en måde, hvor der i fortællingen springes i tid og rum. Her har kunstneren frit digtet videre på historisk dokumentation og på forskellige personers erindringer som landskabet omkring ruten og som stedets lokalhistoriske arkiv rummer.

Lyttestationer: ( Vær opmærksom på forskellige åbningstider og sæsonlukning )

Odden. Victor Petersens Willumsen-Samling, ( Åbent: 1. marts til 31. oktober )
Oddenvej 31, 9800 Hjørring,
Tlf.: 98975202
museum@jfwillumsenodden.dk
www.jfwillumsenodden.dk

Mygdalhus, Skagen Landevej 658, ( Åbent: fra Påske – 23. december )
Mygdal, 9800 Hjørring,
Tlf.: 44402106
info@mygdalhus.dk
www.mygdalhus.dk

Bjergby-Mygdal Lokalhistoriske Forening, ( Åbent: Mandage kl. 15.00 – 17.30 (undtagen skoleferier) )
Asdalvej 14, 9800 Hjørring,
Tlf.: 98971450
lokalhist-bjergbymygdal@hotmail.com
www.bjergbymygdallokalhistorisk.dk

“Langs Stien…” er produceret med design og filmgruppen Oncotype og realiseret med støtte af Statens Kunstfond, Kunstudvalget ved Bjergby-Mygdal Landsbyråd, Sti Task Force, Hjørring Kommune samt Statens Kunstråds Billedkunstudvalg.

Værket blev realiseret i december 2011 som www.langsstien.dk
I oktober 2013 blev værket etableret fysisk med skiltning i landskabet og med lyttestationer på Odden: Victor Petersens Willumsen-Samling, Mygdalhus og Bjergby-Mygdal Lokalhistoriske Forening.
Der publiceres løbende tekster af forskellige skribenter af essayistisk karakter på websitet.